OPASNE ZA NAŠE ZDRAVLJE: 10 LAŽNIH HIGIJENSKIH NAVIKA ZA KOJE MISLIMO DA SU DOBRE!

Koliko god ove navike izgledale bezazleno, one su izuzetno nehigijenske sa naučne strane gledišta i istraživanja su to i dokazala

Foto: Shutterstock

Većina nas je uglavnom sigurna da sve radi ispravno. Svi koristimo sušač za ruke, potapamo sudove u sudoperu i ne možemo izdržati dan na poslu bez bar jedne šolje kafe. Istina je da sušači za ruke šire infekciju, mokra sudopera je opasnija od daske od WC šolje, a čista šolja vas neće spasiti od bacila iz aparata za kafu.

Evo 10 naučno dokazanih činjenica o štetnosti naših uobičajenih navika: ove informacije će vam pomoći da sačuvate zdravlje. Koliko god ove navike izgledale bezazleno, one su izuzetno nehigijenske sa naučne strane gledišta i istraživanja su to i dokazala.

1. Potapanje sudova u sudoperu

Sudopera je savršeno okruženje za bakterije: tu možete pronaći salmonelu, crevne bacile ili stafilokoke. Kako biste izbegli stomačne i crevne poremećaje, perite sudoperu ne samo nakon pranja sudova već i nakon kontakta sa hranom poput ribe, sirovog mesa, mlečnih proizvodaili povrća. Gomila potopljenog posuđa jeste lakša, ali nebezbedna opcija.

2. Pranje ruku toplom vodom

Neka istraživanja pokazuju da temperatura vode ne utiče na ubijanje bacila. Mnogo je važnije vreme koje provedemo perući ruke: za 5 sekundi nećete ništa učiniti, ali 30 sekundi pranjamože ubiti sve bakterije na vašim rukama. Često pranje ruku toplom vodom smanjuje zaštitnu funkciju kože i mogu se javiti iritacija ili dermatitis.

3. Treniranje sa šminkom

Ponekad žurimo sa posla u teretanu i mislimo da je besmisleno skidanje šminke kad ćemo se svakako tuširati nakon treninga. Međutim, tokom vežbanja, našoj koži je potrebno da diše i da se sama čisti. Ako nosite šminku, ona zapušava pore. Kao rezultat, postajete skloni kožnim problemima. Skinite šminku pre vežbanja. NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI…

PROČITAJTE JOŠ:  Pomoću jednostavnog recepta očistite vaša pluća za 72 sata – čak i ako pušite duže od 3 godine!