KAKO SE PRAVI TIJESTO ZA PITE – SVIM KUHARICAMA ĆE OVO BITI ITEKAKO KORISNO!

SASTOJCI

Otprilike 1 kg mekog bijelog brasna

malo soli

1 kom jaje

1/2 l tople vode

PRIPREMA

Brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli.

Rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima).

Dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo.

Sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju (promjera 50).

Mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije.

Tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo.

Od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta.

Nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije.

Jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.to, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom.

Sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm.

Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje, toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci. Zavrcemo rukave, i nauljenih ruku krecemo da vrtimo tijesto.

IZVOR: torteikolacici.com